Utförligt svar på anklagelserna kring politikerbesöken

I torsdags gick en arbetsgrupp inom Ort till ort bestående av några kvinnor och män till politiker i Socialnämnden i Sundbyberg för att överlämna en undertecknad skrivelse som uppmanar att dra tillbaka de ca 16 avhysningar som kommunen har i domstol just nu. 

Eftersom tiden var knapp, rättegångar mot hyresgäster kommer inom ett par veckor, samt att försöken att få till en meningsfull dialog helt grusats så bestämde sig gruppen för att ringa på och överlämna skrivelsen personligen. Reaktionerna var helt olika, några politiker öppnade dörren och tog emot skrivelsen medan någon annan ringde polisen. 

Efteråt har anklagelserna haglat och ordförande Schilling har gått ut storstilat i Aftonbladet och Expressen och försökt vinkla det till något fruktansvärt som har drabbat politikerna. Vår intention var aldrig att skrämma eller hota dem. Dessutom anser vi att det måste ställas i relation till det obehag de vräkningshotade hyresgästerna dagligen upplever.

Är det “odemokratiskt” att överlämna skrivelser i hemmet?

En av anklagelsen går ut på att gruppens agerande var “odemokratiskt”. Vi håller inte med. Vi anser att det är ytterst viktigt att politikerna får träffa de som drabbas av deras politik. I det politiska systemet i Sverige är det inbyggt en ansvarsfrihet för politikerna som aldrig egentligen behöver stå till svars för sin politik, även om hundratals eller tusentals indirekt går under eller dör av den förda politiken. Istället är det handläggare inom administrationen, som egentligen inte har något ansvar, som måste ta alla konflikter med folk. Skulle politikerna reagerat likadant om det var pensionärer som ville lämna över en protestskrivelse om förhållanden i kommunen? Med största sannolikhet inte, reaktionen är betingad av att de vet att de gör något ohyggligt mot de som avhyses, barnfamiljer såväl som hushåll utan barn.

Vi tror inte att folket i Sundbyberg vill ha fler hemlösa på gatorna

Flera som angriper oss menar att vi “inte följer de demokratiska spelreglerna”. Man kan förmoda att det bygger på logiken att politikerna är valda av majoriteten i kommunen och att de därför är legitima med följden att alla måste acceptera vad de beslutar om. Vi vill i detta sammanhang klargöra att vi aldrig kommer att acceptera att folk görs hemlösa på detta sätt oavsett om de så har majoriteten av jordens befolkning med sig. Dessutom tror vi inte att majoriteten av folket i Sundbyberg håller med om att det är en bra idé att göra barn och vuxna hemlösa mitt i vintern under en pandemi. 

Politikerna har fört allmänheten bakom ljuset

Politikerna har från första början fört många bakom ljuset med talet om att de nyanlända “tränger sig före i kön” och de påstår att de som avhyses “fått mycket hjälp” och följaktligen ska den enligt Schilling vara tacksamma. Påståendet om att “tränga sig före i kön” är ett sätt att ställa utsatta grupper mot varandra. Om de istället hade sagt sanningen, att de flesta bara vill ha en lösning på boendefrågan överhuvudtaget så hade saken kommit i en helt annan dager. Politikernas falskspel bör i detta avseende fördömas av varje solidariskt sinnad person. Det kan aldrig vara okej att driva en politisk kampanj mot en utsatt grupp med stöd av en lögn.

Uppfyllda av sin egen självgodhet struntar de i verkligheten

Schilling stoltserar med att de som kastas ut har fått mycket “hjälp”. Men är det verkligen sant? De flesta som avhyses kan vittna om att kommunens handläggare från början sagt att “ingen skulle kastas ut på gatan” efter etableringstiden. Det finns inget i hyresavtalet som säger att de skulle vara just två år. Kommunen började att avhysa några i början av 2019 men på grund av protester drog de senare tillbaka avhysningarna i mars 2019 och senare införde de nya regler om att man kunde ansöka om förlängning. Flera hushåll utan barn ansökte men samtliga fick avslag under 2020. Kommunen har på olika håll felaktigt spridit att de som avhyses “fått erbjudanden” men tackat nej och handläggare påstod att det fanns “lägenheter i Ljusne” men när folk åkte dit så fanns inga lägenheter. Sammanfattningvis har kommunen i stort sett inte gjort någonting för att hjälpa de drabbade. Vad de har gjort är att i några fall ostrukturerat skickat förslag på dyra andrahandslägenheter från Blocket till vissa hyresgäster.  

Vad gör man om han inte har inkomst och inte kan språket?

Socialdemokraterna i Sundbyberg har gått ut med att de ser “bostaden som en social rättighet”, de har sagt att de är för en “tak-över-huvudet-garanti” och kritiserat Miljöpartiet och Moderaterna för att de har kastat ut folk på gatan. Nu när de själva sitter vid makten så är dessa principer inget värda och de driver istället den värsta politiken i hela Sverige när det gäller avhysningar. Ingen annan kommun avhyser så många som Sundbyberg. 

Om man är äldre, inte har hunnit lära sig språket och inte är självförsörjande, hur ska man kunna kunna ordna med bostad då? Hur ska man ens kunna prata med hyresvärdar? Vi uppmanar Schilling och de som stödjer honom att kliva ner från sina höga hästar och samlas för att diskutera och lösa problemet istället för att slösa kommunens pengar på dyra domstolsprocesser. Det är ca 16 hushåll och i dem 10 barn som kommunen nu är på väg avhysa. Vi kommer aldrig att acceptera att dessa kastas ut på gatan mitt i en pandemi oavsett hur mycket politikerna skriker om “maffiametoder”!

Ort till ort - Sundbyberg


Urklipp från artiklarna som nämns i texten. Källa: Aftonbladet och Expressen


Kommentarer

Populära inlägg